Usein kysyttyä kaurasta
Mitä eroa on isoilla, perinteisillä ja pikakaurahiutaleilla? Entä missä hiutaleet kuuluisi säilyttää? Olemme vastanneet nyt usein kysyttyihin kysymyksiin kaurasta, ja vastaukset löydät täältä!
Kaurahiutaleiden keittäminen ja syöminen raakana
Täydellinen kaurapuuro syntyy helposti, kun osaa muutaman niksin. Katso ohje täältä.
Kaurahiutaleita voi hyvin käyttää kypsentämättöminä esimerkiksi tuorepuuron tai smoothien valmistuksessa. Jos olet pehmeämmän rakenteen ystävä, kannattaa tuorepuuron antaa tekeytyä hetken ennen nauttimista. Jos vatsasi on hyvin herkkä, saattaa lempeä haudutettu kaurapuuro sopia sinulle paremmin.
Kaurahiutaleiden säilyvyys
Kaurahiutaleita olisi hyvä säilyttää kuivassa kaapissa valolta suojassa. Kylmä kuiva-ainekaappi olisi säilytyksen kannalta kaikkein paras, mutta kaurahiutaleet säilyvät huoneenlämmössäkin, kunhan niitä ei säilytä esimerkiksi aivan kuuman hellan vieressä.
Oikein säilytetty kaurahiutale voi olla syömäkelpoista parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Aistinvarainen arviointi on usein paras keino selvittää, ovatko hiutaleet vielä syötäviä. Mikäli ne eivät tuoksu, näytä tai maistu erilaiselle, ne ovat todennäköisesti vielä syötäviä.
Kyllä. Kaurajyvät lämpökäsitellään eli höyrytetään ennen hiutaleiksi litistämistä. Näin varmistetaan hiutaleiden säilyminen maultaan ja laadultaan hyvänä.
Kauran terveellisyys
Kaurahiutaleet ovat täysjyväkauraa, joka sisältää kaikki jyvän ravintorikkaat osat. Kaurassa on myös monenlaisia ravintoaineita sopivassa suhteessa: hiilihydraatteja, kuitua, proteiinia, rasvaa, kivennäisaineita ja B-vitamiineja. Muihin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rasvaa. Kauran kuidut taas auttavat suoliston hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Iso osa kauran kuidusta on liukoista beetaglukaani-kuitua, joka auttaa hallitsemaan kolesteroliarvoja. Suositeltava määrä on vähintään 3 grammaa beetaglukaania päivässä. Lautasellisessa kaurapuuroa on beetaglukaania noin 1,8 g.
Iso osa kauran kuidusta on liukoista beetaglukaani-kuitua, joka tekee kaurasta todellisen terveyspommin. Beetaglukaani vähentää kolesterolin imeytymistä elimistöön ja tasaa aterian jälkeisiä verensokeriarvoja. Kauran kuitu myös hellii vatsaa.
Kaurahiutaleiden valmistus
Kaurahiutaleet valmistetaan yleensä aina täysjyväkaurasta. Täysjyväkauralla tarkoitetaan sitä, että se sisältää kaikki jyvän ravintorikkaat osat. On tuotteesta ja valmistajasta kiinni, miten tuote pakkaukseen nimetään. Olemme huomanneet, että kaurahiutaleiden täysjyväisyys ei ole kuluttajille aina itsestäänselvyys, joten olemme päättäneet tämän pakkauksissa myös erikseen mainita.
Kaurahiutaleet valmistetaan kauranjyvistä, jotka kuoritaan ennen kuin kauratuotteiden valmistus alkaa. Jyvän ympärillä olevat akanat kuoritaan pois, sillä ne eivät puinnin yhteydessä irtoa, kuten esimerkiksi vehnällä ja rukiilla. Tämän jälkeen valmistus jatkuu valmistajasta riippuen jyvien lämpökäsittelyllä, leikkaamisella ja litistämisellä hiutaleeksi.
Kauran lämpökäsittely ei vaikuta rasvan laatuun. Kaura sisältää luonnostaan enemmän rasvaa kuin muut viljat. Kaura lämpökäsitellään, koska rasva alkaa nopeasti kauran entsyymien toimesta pilkkoutua ja hapettua, eli niin sanotusti härskiintyä. Hapettuminen vaikuttaa kauran säilyvyyteen ja myös makuun.
Iso kaurahiutale valmistetaan kokonaisesta kauranjyvästä, jota ei leikata, se vain litistetään hiutaleeksi. Tutumpi, niin sanottu perinteinen kaurahiutale, valmistetaan siten, että jyvä leikataan ensin pituussuunnassa muutamaan osaan, jonka jälkeen se vasta litistetään eli hiutaloidaan. Näin hiutaleen koko on pienempi kuin ison kaurahiutaleen. Pikakaurahiutale eroaa näistä kahdesta siten, että hiutale litistetään vieläkin ohuemmaksi. Se on käytännössä täysin samaa jyvää kuin perinteinen hiutale, mutta ohuempaa. Mitä ohuemmaksi leikattu kaurajyvä on litistetty, sitä nopeammin se kypsyy. Esimerkiksi annospikapuurot voi valmistaa suoraan lautaselle vain kuumaa vettä lisäämällä, kun muut paksummat hiutaleet kannattaa valmistaa joko mikrossa tai liedellä.
Oli sitten kyseessä pikakaurahiutale, perinteinen tai iso kaurahiutale, niin kaikki hiutaleet valmistetaan täysjyvästä, ja niiden ravintoarvot ovat yhtä hyvät. Esimerkiksi B-vitamiinipitoisuudessa tai kuitupitoisuudessa ei ole eroja eri tavoin leikatun ja litistetyn hiutaleen välillä. Erot ovat käytännössä vain kypsymisajassa sekä puuron rakenteessa ja suutuntumassa. Hiutale kannattaakin valita omien makumieltymysten ja käyttötarkoituksen mukaan.
Gluteeniton ja vatsaystävällinen kaura
Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta useimmissa myllyissä käsitellään myös muita viljoja kuin kauraa, jolloin kauran joukossa voi olla pieniä määriä muita viljoja. Tavalliset Elovena-tuotteet eivät siksi pääosin sovi keliaakikoille tai muille viljoille allergisille. Heitä varten on kehitetty oma tuotesarjansa, Elovena Gluten free, jonka tuotteet ovat gluteenittomia. Elovena-tuotevalikoimasta löytyy kuitenkin Gluten free -sarjan lisäksi myös muutamia gluteenitomia tuotteita, kuten Kaurajuomat, Kauravälipalat (Kauragurtit), Vanukkaat ja Välipalajuomat.
Gluteenittomien kauratuotteiden tuotantoketjussa on useita erilaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan vielä analysoimalla jokainen tuotantoerä useassa prosessivaiheessa. Gluteenittomuudesta kertoo myös tuotteille myönnetty gluteenittoman tuotteen merkki.
Provenan tuotteet ovat nykyään Elovena Gluten free -tuotteita. Tuotteet ovat samoja tuttuja ja turvallisia kuin ennenkin. Huomaa kuitenkin, että vaikka Gluten free -sarjan tuotteet ovat gluteenittomia, niin tavalliset Elovena-tuotteet eivät pääosin ole gluteenittomia. Elovena-tuotevalikoimasta löytyy kuitenkin Gluten free -sarjan lisäksi myös muutamia gluteenitomia tuotteita, kuten Kaurajuomat, Kauravälipalat (Kauragurtit), Vanukkaat ja Välipalajuomat.
Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta normaalisti sitä käsitellään yhdessä muiden viljojen kanssa, jolloin sen joukossa on pieniä määriä muita viljoja. Tavalliset kaurahiutaleet eivät tästä syystä ole gluteenittomia.
Keliaakikot ja muille viljoille allergiset voivat turvallisesti käyttää Elovena Gluten free -tuotteita. Ne valmistetaan omalla tuotantolinjalla. Tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita ja laadunvarmistuspisteitä, joiden avulla varmistetaan, että gluteenittomien tuotteiden valmistuksessa käytetty kaura on puhdasta eli ei sisällä muita viljoja. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan analysoimalla jokaisesta tuotantoerästä useita, säännöllisin väliajoin otettuja näytteitä.
Näytteitä otetaan tuotantoprosessissa noin 10-15 minuutin välein. Jokainen näyte analysoidaan erikseen ja virallisen menetelmäohjeen mukaisesti kahtena rinnakkaisnäytteenä. Analyysimenetelmänä käytetään viranomaistahojen edellyttämää R5 ELISA-menetelmää, jota käytetään kaikkien gluteenittomien tuotteiden analysoinnissa. Näytteenottomme perustuu EU-säädöksiin. Ulkopuolinen sertifiointilaitos auditoi tuotantoamme säännöllisesti ja varmistaa, että toimintamme täyttää kansainvälisen AOECS-standardin vaatimukset.
Gluteenittomassa ruokavaliossa viljatuotteiden käyttö voi helposti jäädä vähäiseksi, jolloin myöskään kuitua ei välttämättä saa riittävästi. Runsaskuituinen kaura on ravitsemuksellisesti monipuolinen vilja ja oiva valinta kuidun lähteeksi. Kuidun lisäksi kaura sisältää proteiinia ja pehmeää rasvaa muita viljoja enemmän. Kaura on huomattavasti runsaskuituisempaa kuin esimerkiksi riisi, hirssi, maissi tai tattari. Lue lisää kaurasta gluteenittomassa ruokavaliossa täältä >>.
Täysjyväkauraa sisältävistä tuotteista saadaan myös B-ryhmän vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Ravitsemuksellisten hyötyjen lisäksi kaura antaa tuotteille myös hyvää makua ja rakennetta.
Kaura sopii FODMAP-rajoitusta noudattavan ruokavalioon. Kaura on vatsaystävällistä ruokaa ja erinomainen kuidunlähde herkkävatsaiselle.
Kauran alkuperä ja vastuullisuus
Elovena kaurahiutaleet valmistetaan omalla tehtaallamme Nokialla.
Elovena Kaurahiutaleet valmistetaan suomalaisesta kaurasta. Ostamme Elovena-tuotteiden kauran suoraan viljelijöiltä. Sopimusviljelijämme viljelevät Elovena-kauraa pääasiassa Etelä-Suomessa ja viljan matka myllylle on keskimäärin alle sata kilometriä. Laadukkaan kauran tuottaminen vaatii ammattitaitoa ja osaamista, joita suomalaisilla sopimusviljelijöillämme on vuosikymmeniä kestäneen viljelykokemuksen kautta.
Hyväksymme Elovena-tuotteiden valmistukseen vain tiukat laatukriteerimme täyttävät kauraerät ja pystymme jäljittämään kauran tarkasti tilatasolle asti.
Kaura on yksi niistä viljoista, jonka suhteen Suomi on omavarainen. Kaura on myös varsin ekologinen vilja, sillä sen hiilijalanjälki on alhainen. Elovena on elintarvikkeiden hiilijalanjälkien edelläkävijä, sillä Elovena-kaurahiutaleiden hiilijalanjälki laskettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2007. Elovena-tuotteiden hiilijalanjälkeen lasketaan elinkaaren aikana syntyneiden kasvihuonekaasujen yhteismäärä hiilidioksidiksi muutettuna eli hiilidioksidiekvivalentteina (CO2e).
Olemme myös laskeneet Elovena-kaurahiutaleiden vesijalanjäljen aina pellolta valmistuksen kautta kaupan varastoon. Elovena-kaurahiutaleiden kokonaisvedenkulutus on 101 litraa sataa grammaa tuotetta kohti. Se sisältää kasvin kasvuunsa käyttämän veden, tuotteen valmistukseen käytetyn veden sekä jäteveden. Yli 99 prosenttia vesijalanjäljestä on kauran kasvuaikanaan käyttämää vettä, minkä se saa normaalin kiertokulun kautta sadevetenä. Suomessa viljeltyä kauraa ei keinokastella eli se ei kilpaile puhtaan juomaveden kanssa. Elovena-kaurahiutalepakkaukseen lisättiinkin maailman ensimmäisenä elintarvikkeena hiili- ja vesijalanjälkimerkit.
Tällä hetkellä myös 90 % Raision tuotannoissa käytetystä energiasta on hiilineutraalia. Voit lukea lisää Raision vastuullisuustyöstä täältä.
Elovena Kaurahiutaleet valmistetaan suomalaisesta kaurasta. Ostamme Elovena-tuotteiden kauran suoraan viljelijöiltä. Sopimusviljelijämme viljelevät Elovena-kauraa pääasiassa Etelä-Suomessa ja viljan matka myllylle on keskimäärin alle sata kilometriä. Laadukkaan kauran tuottaminen vaatii ammattitaitoa ja osaamista, joita suomalaisilla sopimusviljelijöillämme on vuosikymmeniä kestäneen viljelykokemuksen.
Viljelijät joko välivarastoivat viljaa omissa varastoissaan maatiloilla, tai vilja toimitetaan suoraan puinnin jälkeen Raisiolle. Viljaa vastaanotetaan mm. Nokialla ja Raisiossa. Nokian myllyllä, jossa kaurahiutaleet valmistetaan, kaura varastoidaan tehtaan yhteydessä oleviin suuriin viljasiiloihin. Jokaisesta viljaerästä otetaan vastaanoton yhteydessä näytteet, jotka testataan laboratoriossa ennen kuin vilja siirretään siiloihin. Siiloista kauranjyvät siirtyvät putkia pitkin myllytuotantoon, jossa kaurasta jalostetaan erilaisia kaurajakeita, kuten kaurahiutaleita ja -leseitä. Hiutaleet pakataan pakkauslinjastolla ensin kuluttajapakkauksiin, jotka vuorostaan pakataan myyntieräpakkauksiin ja lopuksi kuormalavoille. Kuormalavoilla olevat tuotteet kuljetetaan Nokialta kauppojen keskusvarastojen kautta kauppoihin.
Elovena-tuotevalikoima
Perinteiset Elovena Täysjyväkaurahiutaleet löytyvät yhä valikoimistamme 1 kg ja 2 kg pakkauskoossa. Pakkausten ulkonäkö on vain uudistunut. Voit tutustua uusien kaurahiutale-pakkausten ulkonäköön täällä.
Elovena Plus -tuotteet kuuluvat edelleen valikoimaamme. Pakkausuudistuksen yhteydessä niiden ilme vain muuttui ja Plus-sana otettiin pois pakkauksista. Tuotteet ovat kuitenkin samoja kuin ennenkin.