Elovenan historia
Vuonna 1925 viipurilainen Karjalan mylly haki mainoskilpailulla kuvitusta pakkaukseen, joka sisälsi ekstra priima höyrytettyjä Elovena Kaurahiutaleita. Mainoskilpailun voitti myllyn konemestarin poika Joel Viktor Räsänen, jonka luomaan neitoon nimi Elovena nykyään yhdistetään. Nimi Elovena syntyi yhdistämällä yrityksen aiempi nimi Myllyosakeyhtiö Elo kauran latinankieliseen nimeen Avena sativa.
Elovena on syntymästään lähtien kulkenut suomalaisten mukana. Matkallaan se kulki Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiön kautta päätyen lopulta Raisio-konsernille 1990-luvulla. Vuodesta 1992 lähtien Elovena hiutaleita on valmistettu Nokialla Raision kauramyllyssä.
Ajat muuttuvat, mutta maku pysyy. Elovena Kaurahiutaleet valmistetaan tänä päivänäkin suomalaisilla pelloilla kasvaneesta kaurasta. Tyttö on vuosien saatossa uudistanut asuaan ja nyt Elovena-neito jatkaa lähes 100-vuotista taivaltaan sinisessä mekossaan.
1925
Elovena-kaurahiutaleiden valmistus alkoi
Elovena Kaurahiutaleiden valmistus aloitettiin viipurilaisessa Karjalan Myllyssä vuonna 1925. Samana vuonna mylly haki mainoskilpailulla kuvitusta pakkaukseen, joka sisälsi ekstra priima höyrytettyjä Elovena Kaurahiutaleita. Mainoskilpailun voitti myllyn konemestarin poika, graafikko ja taidemaalari Joel Viktor Räsänen (1905-1978), ja näin Elovenan symboliksi muodostui kansallispukuinen tyttö valkoinen huivi ruskean tukkansa peittona. Uskotaan, että mallina toimi hänen vaimonsa Laina Räsänen, josta Joel Räsänen maalasi muotokuvan ”Elovena-tyttö Laina Räsänen.” Vuonna 2011 Raisio hankki teoksen kokoelmiinsa.
Toisenlainen totuus Elovena-tytöstä elää Hämeenlinnassa, sillä mies nimeltä Fritz Gustaf Louis Niemeyer (1884-1966) oli kertomansa mukaan tämän kuvituksen isä. Hän tuli saksalaissotilaana Viipuriin ensimmäisen maailmansodan aikana. Räsänen työskenteli Viipurin Kirja- ja Kivipainossa, ja saman painon litografina toimi Hampurissa syntynyt Niemeyer.
Arvailuksi jää, mikä oli nuoren 21-vuotiaan kilpailuvoittajan, Räsäsen, ja parhaassa ammattikypsyydessä olevan 42-vuotiaan Niemeierin työnjako Elovena-tytön mennessä painoon. Ainakin voi sanoa, että molemmat osallistuivat työhön, mutta Räsänen voitti kilpailun, jonka lopputuloksena oli elonkorjaajatyttö kaurapaketin symbolina. Niemeyer taas todennäköisesti työsti Räsäsen piirtämää kuvaa painossa.
Ensimmäinen säilynyt kuva Elovena-pakkauksesta on
1920-luvun taskupeilissä. Karjalan Mylly teetti 1920-luvulla mainostaskupeilejä, joissa pakkaus ja neito näkyivät. Alkuperäinen Elovena-tyttö oli puettu karjalaiseen kansallispukuun ja neidolla oli ruskeat hiukset. Tienhaara viittaa Viipurissa sijaitsevaan paikkaan, jossa Karjalan Mylly toimi ja jossa Räsäset myös asuivat.
1940-luku
Elovena joutui evakkoon
Muiden karjalaistyttöjen tapaan myös Elovena-tyttö joutui sodan myötä evakkoon. Karjalan Myllyn toiminta päättyi, kun Suomi joutui talvisodan jälkeen luovuttamaan Viipurin Neuvostoliitolle. Uusi koti Elovena-tytölle löytyi Vaasasta, kun Vaasan Höyrymylly Oy osti tavaramerkin ja valmistusoikeudet vuonna 1941.
1950-luku
Hiukset vaalenivat
Vuoden 1958 uudistuksessa Elovena-neidon hiukset vaalenivat viljapellon kellertäviksi. Ossi Saarelaisen piirtämä Elovena-tyttö on toiseksi vanhin versio Elovena-neidosta. Tämä ulkoasu on nähty myöhemmin myös juhlavuoden peltirasiassa.
1960-luku
Neito uudistui jälleen
Vuonna 1967 Elovenan ilme päivittyi, kun kuvittaja Aimo ”Amppu” Virtasalo uudisti Elovena-neidon. Muutoksia tuli neidon lisäksi myös pakkauksen teksteihin. SEK:ssa työskennellyt, tyylitaiturina tunnettu kuvittaja teki tytöstä selkeästi uuden ja Elovenan historiassa kolmannen version.
1980-luku
Kuvitukseen aurinkoa ja metsää
1980-luvulla ulkomainen mainossuunnittelu koettiin Suomessa muodikkaaksi ja sopivasti aikaansa edellä olevaksi. Kun Vaasanmylly Oy:n ryynipakkaukset yhtenäistettiin tuoteperheeksi, projektin hoiti englantilainen suunnittelutoimisto. Silloin kynään tarttui Phill Clements, joka vuoden 1988 paikkeilla piirsi kuvaan ensi kertaa auringon ja metsänreunan. Metsässä ei kyllä näkynyt koivuja eikä kuusia, vaan joitakin jalompia lajeja lämpimiltä seuduilta. Hamekankangas sai myös uusia raitoja ja neidon silmien väri muuttui ruskeaksi. Kyseinen kuvitus oli Elovenan historiassa noin neljäs versio.
1990-luku
Elovena muutti Raisioon
Elovena päätyi nykyiselle omistajalleen, Raisio-konsernille, 1990-luvulla. Vuodesta 1992 lähtien Elovena hiutaleita on valmistettu Nokialla Raision kauramyllyssä.
2000-luku
Uusia kaurainnovaatioita
2000-luvulla Elovena toi markkinoille aivan uudenlaisia, innovatiivisia kauratuotteita – mm. Elovena Annospikapuurot, Välipalakeksit, Kauramurot ja Välipalakaurajuomat näkivät tällöin päivänvalon.
2010-luku
Pieniä uudistuksia
2010-luvun alussa tytön kädessä ollut sirppi poistettiin pakkauksista ja vähän myöhemmin myös logoa uudistettiin. 2017 pakkausta selkeytettiin ja suomalaista ilmettä vahvistettiin ottamalla sininen väri entistä syvempänä pakkauksiin.
2020-luku
Lähes 100-vuotinen taival jatkuu
Elovenan ydin on pysynyt samana jo kohta 100 vuotta: luonnollisesti terveelliset ja hyvänmakuiset tuotteet suomalaisesta kaurasta. Nyt tuttu Elovena-tyttö jatkaa lähes 100-vuotista taivaltaan sinisessä mekossaan ja sinisissä pakkauksissa. Myös pehmeän täyteläinen Kaurajuoma kahviin näki päivänvalon, muiden uutuustuotteiden ohella.